ταχίνι

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που παράγεται από αγνά και φυσικά υλικά.

Στην αγορά μπορούμε να τον βρούμε σε διάφορες γεύσεις που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις όπως με κακάο, με ξηρούς καρπούς, με γεύση βανίλια, με μέλι κ.α.

*Του Γιάννη Χρυσού, Κλινικού Διαιτολόγου & Διατροφολόγου

Η σύσταση

Ο χαλβάς από ταχίνι αποτελείται κατά 50-60% από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, ενώ τη γλυκιά γεύση προσδίδουν συστατικά όπως το σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης ή ακόμα και το μέλι. Παρατηρώντας λοιπόν τα συστατικά του, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα γλύκισμα που περιέχει μία πληθώρα βιταμινών και μετάλλων που προέρχονται από τις πρώτες ύλες του.

Τα ευεργετικά συστατικά που έχει το ταχίνι

Όπως αναφέραμε, βασικό του συστατικό είναι το ταχίνι, το οποίο και προσδίδει στην τροφή αυτή όλα τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του σουσαμιού. Πιο συγκεκριμένα, το σουσάμι και τα διατροφικά οφέλη που φέρει, έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας την τελευταία δεκαετία και είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά.

Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι το σουσάμι και τα υποπροϊόντα του (όπως το ταχίνι) αποτελoύν πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, μέσα από έρευνες από όλον τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου) ταυτοποιούνται καινούργια συστατικά και εντοπίζονται νέες ιδιότητες.

Ευεργετικές ιδιότητες

Ορισμένα από τα συστατικά που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το σελήνιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες και ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά. Παράλληλα, ορισμένες κλινικές μελέτες επικεντρώθηκαν στη χρήση του σουσαμιού και του ελαίου του, ελέγχοντας την επίδραση τους στην αντιμετώπιση ορισμένων παθολογικών καταστάσεων.

Αποδεδειγμένα λοιπόν, έχει αποδοθεί στο σουσάμι μία σειρά από ευεργετικές ιδιότητες, όπως η αντιμικροβιακή δράση, η ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, η βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και η προστασία της επιδερμίδας.

ταχίνιΜια υγιεινή εναλλακτική

Η γλυκιά γεύση του χαλβά από ταχίνι επιτυγχάνεται μέσω της προσθήκης γλυκόζης, φρουκτόζης ή μελιού. Έτσι, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει, ο χαλβάς από ταχίνι αποτελεί μία αρκετά υγιεινή λύση για όσους τον επιλέξουν για το γλύκισμά τους. Βέβαια, με δεδομένο ότι η κατανάλωσή του συμμετέχει και στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, όπως σε όλες τις τροφές χρειάζεται μέτρο, καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει και στην αύξηση του βάρους.

Οι θερμίδες που πρέπει να λαμβάνει ένας ενήλικας

Πρακτικά, ένας μέσος ενήλικας με μέτρια φυσική δραστηριότητα πρέπει να λαμβάνει περίπου 2.500 θερμίδες ημερησίως, για να συντηρεί το βάρος του. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να “αφιερώνει” 150-250 θερμίδες για την απόλαυσή του.

Καταναλώνοντας30-50 γρ. χαλβά από ταχίνι, όχι μόνο επιλέγει ένα εξαιρετικά γευστικό γλύκισμα που θα τον βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού του βάρους, αλλά προσλαμβάνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού του!