7 πλεονεκτήματα του καφέ που δεν γνωρίζετε

Τα πλεονεκτήματα του καφέ δεν περιορίζονται μόνο στα αρώματα και στις γευστικές ποικιλίες. Το ρόφημα των ροφημάτων για τον Έλληνα και όχι μόνο διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες που είμαι σίγουρη ότι δεν γνωρίζετε!

Για πάμε να τα δούμε μαζί one by one!

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Είναι ιδανικός για άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή νόσο και διαβήτη , σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του 2012 . Στην πραγματικότητα , η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο καφέ ( τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα ) πίνετε , τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος του θανάτου , ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες έπιναν καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ καφέ. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια με μια άλλη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 .

Βοηθάει το αναπαραγωγικό σύστημα.

Αν ψάχνετε ένα ρόφημα για να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη , και τον καρκίνο του ενδομητρίου , ο καφές είναι ιδανικός. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν τουλάχιστον έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 20 τοις εκατό. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology,  διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 25 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου .

Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μία μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι μια ένωση στον καφέ μπλοκάρει μια ουσία στον οργανισμό που ονομάζεται ανθρώπινη αμυλοειδούς πολυπεπτιδίου η οποία οφείλεται στην ανάπτυξη του διαβήτη . Περαιτέρω μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του καφέ με καφεΐνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Κάνει καλό στον εγκέφαλό σας.

Με τον καφέ μειώνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους , σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 . Μια άλλη μελέτη που έγινε σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι μόνο η μυρωδιά του καφέ συνέβαλε στη μείωση του στρες που συνδέεται με την απώλεια του ύπνου.

Ενισχύει την ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου.

Εάν είχατε ποτέ χειρουργική επέμβαση, γνωρίζετε ότι  η επιστροφή της λειτουργίας του εντέρου είναι δύσκολη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ συνέβαλε στην επιτάχυνση αυτής της ανάκαμψης σε σύγκριση με το νερό.

Είναι πολύ καλό για το δέρμα σας.

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας προστατέψει από κάποιες μορφές καρκίνου του δέρματος. Μια μελέτη στο περιοδικό Cancer Research , που εξέτασε ειδικά την καφεΐνη στον καφέ έδειξε ότι όσοι έπιναν καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.