κατάθλιψη

Η Ψυχολόγος–Ψυχοθεραπεύτρια–Ομαδική Αναλύτρια Ήρα Σαρακηνού, γράφει στο Blawesome για την κατάθλιψη, την κοινή, όπως αναφέρει, ψυχική διαταραχή με τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα.

Η ψυχική ασθένεια της εποχής;

Η έκφραση “έχω κατάθλιψη” ακούγεται πολύ συχνά από ανθρώπους, οι οποίοι, με δύο λόγια, θέλουν να περιγράψουν πόσο στεναχωρημένοι είναι. 

Κατάθλιψη
Ήρα Σαρακηνού, Ψυχολόγος–Ψυχοθεραπεύτρια–Ομαδική Αναλύτρια

Η κατάθλιψη, όμως, δεν είναι μία απλή στεναχώρια ή μία άσχημη διάθεση που περνά με ευκολία.  Άλλωστε, όλοι περνάμε  κατά καιρούς “καταθλιπτικά επεισόδια”, εκδηλώνουν δηλαδή, κακή ψυχική διάθεση, με κύρια γνωρίσματα τη θλίψη, τη βαριά διάθεση και την ανορεξία.

Τα κοινά συμπτώματα

Η κατάθλιψη είναι μία κοινή ψυχική διαταραχή με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, που επηρεάζει αρνητικά το συναίσθημα, τη σκέψη, τον ύπνο, την ενεργητικότητα, το κίνητρο για οτιδήποτε. Επιπλέον, τη συγκέντρωση, το ενδιαφέρον για τους άλλους, τη κοινωνική ζωή, την αυτοπεποίθηση και γενικότερα χαρακτηρίζεται από ανηδονία και θλίψη.
Άλλα, πολύ συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι το άγχος και ο φόβος.

Είδη κατάθλιψης

Κάποια από τα είδη κατάθλιψης είναι η μείζων κατάθλιψη, η μανιακή κατάθλιψη, η εποχική κατάθλιψη, η άτυπη κατάθλιψη κλπ.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει

Η κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες αλλά και χρόνια, με περιόδους  εξάρσεων και υφέσεων. Η ψυχοθεραπεία βοηθά  πολύ στο να ανακτήσει το άτομο τη χαμένη αυτοπεποίθηση, να επουλώσει τα ψυχικά του τραύματα, να ανακτήσει τη καλή του διάθεση. Γενικότερα αποκτά μια καλύτερη εικόνα του εαυτού του και έχει περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Το κίνητρο και η αποφασιστικότητα του θεραπευόμενου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία της θεραπείας.